Leilinde populairste leiboom

We bouwen allemaal op kleinere percelen. Dit gaat vaak ten koste van onze privacy.
Om inkijk van buren te voorkomen of als natuurlijke zonnewering, vragen meer en meer klanten leibomen in hun tuinontwerp te voorzien. De leilinde, is hierbij de meest gekozen boomsoort naast de eveneens populaire plataan.

Populaire leibomen

Er zijn heel wat boomsoorten die als leiboom kunnen worden gebruikt. De twee meest gevraagde soorten zijn de leilinde en de plataan.
Dit zijn snelle groeiers die veel zijtakken vormen waardoor je al snel een dichte begroeiing hebt met veel privacy.
De leilinde en de plataan zijn sterke soorten die goed bestand zijn tegen ziekten en het in ons klimaat erg goed doen.

Leilinde leiboom

De leilinde is de bekendste leiboom. Het is een snelle groeier die u perfect als afscherming tegen de zon of tegen inkijk kan inzetten. Een leilinde moet minimaal één keer per jaar gesnoeid worden. Meestal is de winter of het vroege voorjaar hiervoor de beste periode. Een leilinde kan ook gesnoeid worden in de zomer, wanneer hij nog volop in blad staat.

Voordelen:
-snelle groeier
-verdraagt snoei
-vormt makkelijk zijtakken
-grote bladvorm

Plataan leiboom

De plataan is een makkelijk te onderhouden boom die erg goed snoei verdraagt. Er zijn meerdere soorten platanen maar voor ons klimaat is de Platanus acerifolia het meest geschikt.
De takken lopen na het snoeien weer goed uit .
Met behulp van een raamwerk leidt Dobias Koudijzer alle takken netjes horizontaal.
De plataan houdt het meest van een warme en zonnige plek.  Ideale boom voor creatie van schaduw nabij uw terras bijvoorbeeld.

Voordelen:
-snelle groeier
-behoudt lang zijn blad
-grote bladvorm
-goed weerstand tegen ziekten en plagen
-minder gevoelig voor bladluis dan de leilinde

Fruit leibomen 

Een leiboom met fruit is in principe een gewone fruitboom waarvan de takken door een houten raamwerk horizontaal geleid worden.
Door meerdere bomen naast elkaar te planten kan u een groene afscheiding laten creëren.
Dobias Koudijzer adviseert om leifruit op een zonnige en warme plek te planten. Licht en warmte zijn belangrijk voor de vruchtvorming. Door de gecultiveerde open vorm van een leiboom kan er veel licht bij de takken komen waardoor u veel bloesem zult hebben en nadien veel fruitopbrengst.

Populaire fruit leibomen: appel, (kwee) peer, kers en pruim.

Groenblijvende leibomen

Wintergroene leibomen zoals de lei-steeneik of de lei-conifeer blijven in de winter groen.
Ze houden echter niet van al te strenge vorst. Bij een gevoelstemperatuur van -25 tot -35 graden zullen wintergroene leibomen problemen met de kou gaan krijgen.
Groenblijvende leibomen zijn esthetisch gezien aantrekkelijk maar in de verzorging vaak veeleisend.  Dobias Koudijzer raadt aan deze soort leibomen minimum tweemaal per jaar te laten snoeien. Alleen dan groeien ze mooi dicht en kan u kale plekken vermijden.